Set - 5

Question 1 :

What is difference between baseband and broadband transmission?

Answer :

In a baseband transmission, the entire bandwidth of the cable is consumed by a single signal. In broadband transmission, signals are sent on multiple frequencies, allowing multiple signals to be sent simultaneously.


Question 2 :

What is ICMP?

Answer :

ICMP is Internet Control Message Protocol, a network layer protocol of the TCP/IP suite used by hosts and gateways to send notification of datagram problems back to the sender. It uses the echo test / reply to test whether a destination is reachable and responding. It also handles both control and error messages.


Question 3 :

What is Brouter?

Answer :

Hybrid devices that combine the features of both bridges and routers.


Question 4 :

What is frame relay, in which layer it comes?

Answer :

Frame relay is a packet switching technology. It will operate in the data link layer.


Question 5 :

What is External Data Representation?

Answer :

External Data Representation is a method of encoding data within an RPC message, used to ensure that the data is not system-dependent.


Question 6 :

What is Bandwidth?

Answer :

Every line has an upper limit and a lower limit on the frequency of signals it can carry. This limited range is called the bandwidth.


Question 7 :

What protocol is used by DNS name servers?

Answer :

DNS uses UDP for communication between servers. It is a better choice than TCP because of the improved speed a connectionless protocol offers. Of course, transmission reliability suffers with UDP.
What is the range of addresses in the classes of internet addresses?
Class A 0.0.0.0 - 127.255.255.255
Class B 128.0.0.0 - 191.255.255.255
Class C 192.0.0.0 - 223.255.255.255
Class D 224.0.0.0 - 239.255.255.255
Class E 240.0.0.0 - 247.255.255.255


Question 8 :

What are the important topologies for networks?

Answer :

BUS topology:
In this each computer is directly connected to primary network cable in a single line.
Advantages:
Inexpensive, easy to install, simple to understand, easy to extend.
STAR topology:
In this all computers are connected using a central hub.
Advantages:
Can be inexpensive, easy to install and reconfigure and easy to trouble shoot physical problems.
RING topology:
In this all computers are connected in loop.
Advantages:
All computers have equal access to network media, installation can be simple, and signal does not degrade as much as in other topologies because each computer regenerates it.


Question 9 :

Difference between bit rate and baud rate?

Answer :

Bit rate is the number of bits transmitted during one second whereas baud rate refers to the number of signal units per second that are required to represent those bits.
baud rate = bit rate / N
where N is no-of-bits represented by each signal shift.


Question 10 :

What is anonymous FTP and why would you use it?

Answer :

Anonymous FTP enables users to connect to a host without using a valid login and password. Usually, anonymous FTP uses a login called anonymous or guest, with the password usually requesting the user's ID for tracking purposes only. Anonymous FTP is used to enable a large number of users to access files on the host without having to go to the trouble of setting up logins for them all. Anonymous FTP systems usually have strict controls over the areas an anonymous user can access.


Question 11 :

What is the difference between an unspecified passive open and a fully specified passive open?

Answer :

An unspecified passive open has the server waiting for a connection request from a client. A fully specified passive open has the server waiting for a connection from a specific client.


Question 12 :

What is virtual path?

Answer :

Along any transmission path from a given source to a given destination, a group of virtual circuits can be grouped together into what is called path.


Question 13 :

Explain the function of Transmission Control Block?

Answer :

A TCB is a complex data structure that contains a considerable amount of information about each connection.


Question 14 :

What is a DNS resource record?

Answer :

A resource record is an entry in a name server's database. There are several types of resource records used, including name-to-address resolution information. Resource records are maintained as ASCII files.


Question 15 :

What is a pseudo tty?

Answer :

A pseudo tty or false terminal enables external machines to connect through Telnet or rlogin. Without a pseudo tty, no connection can take place.


Question 16 :

What is the Network Time Protocol?

Answer :

A protocol that assures accurate local timekeeping with reference to radio and atomic clocks located on the Internet. This protocol is capable of synchronising distributed clocks within milliseconds over long time periods. It is defined in STD 12, RFC 1119.


Question 17 :

What is mesh network?

Answer :

A network in which there are multiple network links between computers to provide multiple paths for data to travel.


Question 18 :

What is RAID?

Answer :

A method for providing fault tolerance by using multiple hard disk drives.


Question 19 :

What is a Management Information Base (MIB)?

Answer :

A Management Information Base is part of every SNMP-managed device. Each SNMP agent has the MIB database that contains information about the device's status, its performance, connections, and configuration. The MIB is queried by SNMP.


Question 20 :

What is cladding?

Answer :

A layer of a glass surrounding the center fiber of glass inside a fiber-optic cable.


Question 21 :

What is subnet?

Answer :

A generic term for section of a large networks usually separated by a bridge or router.
A gateway operates at the upper levels of the OSI model and translates information between two completely different network architectures or data formats.


Question 22 :

What is point-to-point protocol?

Answer :

A communications protocol used to connect computers to remote networking services including Internet service providers.


Question 23 :

What are 10Base2, 10Base5 and 10BaseT Ethernet LANs ?

Answer :

10Base2—An Ethernet term meaning a maximum transfer rate of 10 Megabits per second that uses baseband signaling, with a contiguous cable segment length of 100 meters and a maximum of 2 segments
10Base5—An Ethernet term meaning a maximum transfer rate of 10 Megabits per second that uses baseband signaling, with 5 continuous segments not exceeding 100 meters per segment.
10BaseT—An Ethernet term meaning a maximum transfer rate of 10 Megabits per second that uses baseband signaling and twisted pair cabling.


Question 24 :

What are the possible ways of data exchange?

Answer :

(i) Simplex
(ii) Half-duplex
(iii) Full-duplex.


Question 25 :

What are the two types of transmission technology available?

Answer :

(i) Broadcast
(ii) point-to-point.


Question 26 :

How do I convert a numeric IP address like 192.18.97.39 into a hostname like java.sun.com?

Answer :

String hostname = InetAddress.getByName("192.18.97.39").getHostName();