Set - 9

Question 1 :

Explain an ORA-01555

Answer :

You get this error when you get a snapshot too old within rollback. It can usually be solved by increasing the undo retention or increasing the size of rollbacks. You should also look at the logic involved in the application getting the error message.


Question 2 :

Explain the difference between $ORACLE_HOME and $ORACLE_BASE.

Answer :

ORACLE_BASE is the root directory for oracle. ORACLE_HOME located beneath ORACLE_BASE is where the oracle products reside.


Question 3 :

How would you determine the time zone under which a database was operating?

Answer :

select DBTIMEZONE from dual;


Question 4 :

Explain the use of setting GLOBAL_NAMES equal to TRUE.

Answer :

Setting GLOBAL_NAMES dictates how you might connect to a database. This variable is either TRUE or FALSE and if it is set to TRUE it enforces database links to have the same name as the remote database to which they are linking.


Question 5 :

What command would you use to encrypt a PL/SQL application?

Answer :

WRAP


Question 6 :

Explain the difference between a FUNCTION, PROCEDURE and PACKAGE.

Answer :

A function and procedure are the same in that they are intended to be a collection of PL/SQL code that carries a single task. While a procedure does not have to return any values to the calling application, a function will return a single value. A package on the other hand is a collection of functions and procedures that are grouped together based on their commonality to a business function or application.


Question 7 :

Explain the use of table functions.

Answer :

Table functions are designed to return a set of rows through PL/SQL logic but are intended to be used as a normal table or view in a SQL statement. They are also used to pipeline information in an ETL process.


Question 8 :

Name three advisory statistics you can collect.

Answer :

Buffer Cache Advice, Segment Level Statistics, & Timed Statistics


Question 9 :

Where in the Oracle directory tree structure are audit traces placed?

Answer :

In unix $ORACLE_HOME/rdbms/audit, in Windows the event viewer


Question 10 :

Explain materialized views and how they are used.

Answer :

Materialized views are objects that are reduced sets of information that have been summarized, grouped, or aggregated from base tables. They are typically used in data warehouse or decision support systems.


Question 11 :

When a user process fails, what background process cleans up after it?

Answer :

PMON


Question 12 :

What background process refreshes materialized views?

Answer :

The Job Queue Processes.


Question 13 :

How would you determine what sessions are connected and what resources they are waiting for?

Answer :

Use of V$SESSION and V$SESSION_WAIT


Question 14 :

Describe what redo logs are.

Answer :

Redo logs are logical and physical structures that are designed to hold all the changes made to a database and are intended to aid in the recovery of a database.


Question 15 :

How would you force a log switch?

Answer :

ALTER SYSTEM SWITCH LOGFILE;


Question 16 :

Give two methods you could use to determine what DDL changes have been made.

Answer :

You could use Logminer or Streams


Question 17 :

What does coalescing a tablespace do?

Answer :

Coalescing is only valid for dictionary-managed tablespaces and de-fragments space by combining neighboring free extents into large single extents.


Question 18 :

What is the difference between a TEMPORARY tablespace and a PERMANENT tablespace?

Answer :

A temporary tablespace is used for temporary objects such as sort structures while permanent tablespaces are used to store those objects meant to be used as the true objects of the database.


Question 19 :

Name a tablespace automatically created when you create a database.

Answer :

The SYSTEM tablespace.


Question 20 :

When creating a user, what permissions must you grant to allow them to connect to the database?

Answer :

Grant the CONNECT to the user.


Question 21 :

How do you add a data file to a tablespace

Answer :

ALTER TABLESPACE ADD DATAFILE SIZE


Question 22 :

How do you resize a data file?

Answer :

ALTER DATABASE DATAFILE RESIZE ;


Question 23 :

What view would you use to look at the size of a data file?

Answer :

DBA_DATA_FILES


Question 24 :

What view would you use to determine free space in a tablespace?

Answer :

DBA_FREE_SPACE


Question 25 :

How would you determine who has added a row to a table?

Answer :

Turn on fine grain auditing for the table.


Question 26 :

How can you rebuild an index?

Answer :

ALTER INDEX REBUILD;


Question 27 :

Explain what partitioning is and what its benefit is.

Answer :

Partitioning is a method of taking large tables and indexes and splitting them into smaller, more manageable pieces.


Question 28 :

You have just compiled a PL/SQL package but got errors, how would you view the errors?

Answer :

SHOW ERRORS


Question 29 :

How can you gather statistics on a table?

Answer :

The ANALYZE command.


Question 30 :

How can you enable a trace for a session?

Answer :

Use the DBMS_SESSION.SET_SQL_TRACE or
Use ALTER SESSION SET SQL_TRACE = TRUE;


Question 31 :

What is the difference between the SQL*Loader and IMPORT utilities?

Answer :

These two Oracle utilities are used for loading data into the database. The difference is that the import utility relies on the data being produced by another Oracle utility EXPORT while the SQL*Loader utility allows data to be loaded that has been produced by other utilities from different data sources just so long as it conforms to ASCII formatted or delimited files.


Question 32 :

Name two files used for network connection to a database.

Answer :

TNSNAMES.ORA and SQLNET.ORA


Question 33 :

What is the function of Optimizer ?

Answer :

The goal of the optimizer is to choose the most efficient way to execute a SQL statement.


Question 34 :

What is Execution Plan ?

Answer :

The combinations of the steps the optimizer chooses to execute a statement is called an execution plan.


Question 35 :

Can one resize tablespaces and data files? (for DBA)

Answer :

One can manually increase or decrease the size of a datafile from Oracle 7.2 using the command.
ALTER DATABASE DATAFILE 'filename2' RESIZE 100M;
Because you can change the sizes of datafiles, you can add more space to your database without adding more datafiles. This is beneficial if you are concerned about reaching the maximum number of datafiles allowed in your database.
Manually reducing the sizes of datafiles allows you to reclaim unused space in the database. This is useful for correcting errors in estimations of space requirements.
Also, datafiles can be allowed to automatically extend if more space is required. Look at the following command:
CREATE TABLESPACE pcs_data_ts
DATAFILE 'c:\ora_apps\pcs\pcsdata1.dbf' SIZE 3M
AUTOEXTEND ON NEXT 1M MAXSIZE UNLIMITED
DEFAULT STORAGE (INITIAL 10240
NEXT 10240
MINEXTENTS 1
MAXEXTENTS UNLIMITED
PCTINCREASE 0)
ONLINE
PERMANENT;


Question 36 :

What is SAVE POINT ?

Answer :

For long transactions that contain many SQL statements, intermediate markers or savepoints can be declared which can be used to divide a transaction into smaller parts. This allows the option of later rolling back all work performed from the current point in the transaction to a declared savepoint within the transaction.
What are the values that can be specified for OPTIMIZER MODE Parameter ?
COST and RULE.


Question 37 :

Can one rename a tablespace? (for DBA)

Answer :

No, this is listed as Enhancement Request 148742. Workaround:
Export all of the objects from the tablespace
Drop the tablespace including contents
Recreate the tablespace
Import the objects


Question 38 :

What is RULE-based approach to optimization ?

Answer :

Choosing an executing planbased on the access paths available and the ranks of these access paths.


Question 39 :

What are the values that can be specified for OPTIMIZER_GOAL parameter of the ALTER SESSION Command ?

Answer :

CHOOSE,ALL_ROWS,FIRST_ROWS and RULE.


Question 40 :

How does one create a standby database? (for DBA)

Answer :

While your production database is running, take an (image copy) backup and restore it on duplicate hardware. Note that an export will not work!!!
On your standby database, issue the following commands:
ALTER DATABASE CREATE STANDBY CONTROLFILE AS 'filename';
ALTER DATABASE MOUNT STANDBY DATABASE;
RECOVER STANDBY DATABASE;
On systems prior to Oracle 8i, write a job to copy archived redo log files from the primary database to the standby system, and apply the redo log files to the standby database (pipe it). Remember the database is recovering and will prompt you for the next log file to apply.
Oracle 8i onwards provide an "Automated Standby Database" feature, which will send archived, log files to the remote site via NET8, and apply then to the standby database.
When one needs to activate the standby database, stop the recovery process and activate it:
ALTER DATABASE ACTIVATE STANDBY DATABASE;


Question 41 :

How does one give developers access to trace files (required as input to tkprof)? (for DBA)

Answer :

The "alter session set sql_trace=true" command generates trace files in USER_DUMP_DEST that can be used by developers as input to tkprof. On Unix the default file mask for these files are "rwx r-- ---".
There is an undocumented INIT.ORA parameter that will allow everyone to read (rwx r-r--) these trace files:
_trace_files_public = true
Include this in your INIT.ORA file and bounce your database for it to take effect.


Question 42 :

What are the responsibilities of a Database Administrator ?

Answer :

Installing and upgrading the Oracle Server and application tools. Allocating system storage and planning future storage requirements for the database system. Managing primary database structures (tablespaces) Managing primary objects (table,views,indexes) Enrolling users and maintaining system security. Ensuring compliance with Oralce license agreement Controlling and monitoring user access to the database. Monitoring and optimizing the performance of the database. Planning for backup and recovery of database information. Maintain archived data on tape Backing up and restoring the database. Contacting Oracle Corporation for technical support.


Question 43 :

What is a trace file and how is it created ?

Answer :

Each server and background process can write an associated trace file. When an internal error is detected by a process or user process, it dumps information about the error to its trace. This can be used for tuning the database.


Question 44 :

What are the roles and user accounts created automatically with the database?

Answer :

DBA - role Contains all database system privileges.
SYS user account - The DBA role will be assigned to this account. All of the base tables and views for the database's dictionary are store in this schema and are manipulated only by ORACLE. SYSTEM user account - It has all the system privileges for the database and additional tables and views that display administrative information and internal tables and views used by oracle tools are created using this username.


Question 45 :

What are the minimum parameters should exist in the parameter file (init.ora) ?

Answer :

DB NAME - Must set to a text string of no more than 8 characters and it will be stored inside the datafiles, redo log files and control files and control file while database creation.
DB_DOMAIN - It is string that specifies the network domain where the database is created. The global database name is identified by setting these parameters
(DB_NAME & DB_DOMAIN) CONTORL FILES - List of control filenames of the database. If name is not mentioned then default name will be used.
DB_BLOCK_BUFFERS - To determine the no of buffers in the buffer cache in SGA.
PROCESSES - To determine number of operating system processes that can be connected to ORACLE concurrently. The value should be 5 (background process) and additional 1 for each user.
ROLLBACK_SEGMENTS - List of rollback segments an ORACLE instance acquires at database startup. Also optionally LICENSE_MAX_SESSIONS,LICENSE_SESSION_WARNING and LICENSE_MAX_USERS.


Question 46 :

Why and when should I backup my database? (for DBA)

Answer :

Backup and recovery is one of the most important aspects of a DBAs job. If you lose your company's data, you could very well lose your job. Hardware and software can always be replaced, but your data may be irreplaceable!
Normally one would schedule a hierarchy of daily, weekly and monthly backups, however consult with your users before deciding on a backup schedule. Backup frequency normally depends on the following factors:
. Rate of data change/ transaction rate
. Database availability/ Can you shutdown for cold backups?
. Criticality of the data/ Value of the data to the company
. Read-only tablespace needs backing up just once right after you make it read-only
. If you are running in archivelog mode you can backup parts of a database over an extended cycle of days
. If archive logging is enabled one needs to backup archived log files timeously to prevent database freezes
. Etc.
Carefully plan backup retention periods. Ensure enough backup media (tapes) are available and that old backups are expired in-time to make media available for new backups. Off-site vaulting is also highly recommended.
Frequently test your ability to recover and document all possible scenarios. Remember, it's the little things that will get you. Most failed recoveries are a result of organizational errors and miscommunications.


Question 47 :

What strategies are available for backing-up an Oracle database? (for DBA)

Answer :

The following methods are valid for backing-up an Oracle database:
Export/Import - Exports are "logical" database backups in that they extract logical definitions and data from the database to a file.
Cold or Off-line Backups - Shut the database down and backup up ALL data, log, and control files.
Hot or On-line Backups - If the databases are available and in ARCHIVELOG mode, set the tablespaces into backup mode and backup their files. Also remember to backup the control files and archived redo log files.
RMAN Backups - While the database is off-line or on-line, use the "rman" utility to backup the database.
It is advisable to use more than one of these methods to backup your database. For example, if you choose to do on-line database backups, also cover yourself by doing database exports. Also test ALL backup and recovery scenarios carefully. It is better to be save than sorry.
Regardless of your strategy, also remember to backup all required software libraries, parameter files, password files, etc. If your database is in ARCGIVELOG mode, you also need to backup archived log files.


Question 48 :

What is the difference between online and offline backups? (for DBA)

Answer :

A hot backup is a backup performed while the database is online and available for read/write. Except for Oracle exports, one can only do on-line backups when running in ARCHIVELOG mode.
A cold backup is a backup performed while the database is off-line and unavailable to its users.


Question 49 :

What is the difference between restoring and recovering? (for DBA)

Answer :

Restoring involves copying backup files from secondary storage (backup media) to disk. This can be done to replace damaged files or to copy/move a database to a new location.
Recovery is the process of applying redo logs to the database to roll it forward. One can roll-forward until a specific point-in-time (before the disaster occurred), or roll-forward until the last transaction recorded in the log files. Sql> connect SYS as SYSDBA
Sql> RECOVER DATABASE UNTIL TIME '2001-03-06:16:00:00' USING BACKUP CONTROLFILE;


Question 50 :

How does one backup a database using the export utility? (for DBA)

Answer :

Oracle exports are "logical" database backups (not physical) as they extract data and logical definitions from the database into a file. Other backup strategies normally back-up the physical data files.
One of the advantages of exports is that one can selectively re-import tables, however one cannot roll-forward from an restored export file. To completely restore a database from an export file one practically needs to recreate the entire database.
Always do full system level exports (FULL=YES). Full exports include more information about the database in the export file than user level exports.


Question 51 :

What are the built_ins used the display the LOV?

Answer :

Show_lov
List_values


Question 52 :

How do you call other Oracle Products from Oracle Forms?

Answer :

Run_product is a built-in, Used to invoke one of the supported oracle tools products and specifies the name of the document or module to be run. If the called product is unavailable at the time of the call, Oracle Forms returns a message to the operator.


Question 53 :

What is the main diff. bet. Reports 2.0 & Reports 2.5?

Answer :

Report 2.5 is object oriented.


Question 54 :

What are the Built-ins to display the user-named editor?

Answer :

A user named editor can be displayed programmatically with the built in procedure SHOW-EDITOR, EDIT_TETITEM independent of any particular text item.


Question 55 :

How many number of columns a record group can have?

Answer :

A record group can have an unlimited number of columns of type CHAR, LONG, NUMBER, or DATE provided that the total number of column does not exceed 64K.


Question 56 :

What is a Query Record Group?

Answer :

A query record group is a record group that has an associated SELECT statement. The columns in a query record group derive their default names, data types, had lengths from the database columns referenced in the SELECT statement. The records in query record group are the rows retrieved by the query associated with that record group.


Question 57 :

What does the term panel refer to with regard to pages?

Answer :

A panel is the no. of physical pages needed to print one logical page.


Question 58 :

What is a master detail relationship?

Answer :

A master detail relationship is an association between two base table blocks- a master block and a detail block. The relationship between the blocks reflects a primary key to foreign key relationship between the tables on which the blocks are based.


Question 59 :

What is a library?

Answer :

A library is a collection of subprograms including user named procedures, functions and packages.


Question 60 :

What is an anchoring object & what is its use? What are the various sub events a mouse double click event involves?

Answer :

An anchoring object is a print condition object which used to explicitly or implicitly anchor other objects to itself.


Question 61 :

Use the add_group_column function to add a column to record group that was created at a design time?

Answer :

False


Question 62 :

What are the various sub events a mouse double click event involves? What are the various sub events a mouse double click event involves?

Answer :

Double clicking the mouse consists of the mouse down, mouse up, mouse click, mouse down & mouse up events.


Question 63 :

What is the use of break group? What are the various sub events a mouse double click event involves?

Answer :

A break group is used to display one record for one group ones. While multiple related records in other group can be displayed.


Question 64 :

What tuning indicators can one use? (for DBA)

Answer :

The following high-level tuning indicators can be used to establish if a database is performing optimally or not:
. Buffer Cache Hit Ratio
Formula: Hit Ratio = (Logical Reads - Physical Reads) / Logical Reads
Action: Increase DB_CACHE_SIZE (DB_BLOCK_BUFFERS prior to 9i) to increase hit ratio
. Library Cache Hit Ratio
Action: Increase the SHARED_POOL_SIZE to increase hit ratio


Question 65 :

What tools/utilities does Oracle provide to assist with performance tuning? (for DBA)

Answer :

Oracle provide the following tools/ utilities to assist with performance monitoring and tuning:
. TKProf
. UTLBSTAT.SQL and UTLESTAT.SQL - Begin and end stats monitoring
. Statspack
. Oracle Enterprise Manager - Tuning Pack


Question 66 :

What is STATSPACK and how does one use it? (for DBA)

Answer :

Statspack is a set of performance monitoring and reporting utilities provided by Oracle from Oracle8i and above. Statspack provides improved BSTAT/ESTAT functionality, though the old BSTAT/ESTAT scripts are still available. For more information about STATSPACK, read the documentation in file $ORACLE_HOME/rdbms/admin/spdoc.txt.
Install Statspack:
cd $ORACLE_HOME/rdbms/admin
sqlplus "/ as sysdba" @spdrop.sql -- Install Statspack -
sqlplus "/ as sysdba" @spcreate.sql-- Enter tablespace names when prompted
Use Statspack:
sqlplus perfstat/perfstat
exec statspack.snap; -- Take a performance snapshots
exec statspack.snap;
o Get a list of snapshots
select SNAP_ID, SNAP_TIME from STATS$SNAPSHOT;
@spreport.sql -- Enter two snapshot id's for difference report
Other Statspack Scripts:
. sppurge.sql - Purge a range of Snapshot Id's between the specified begin and end Snap Id's
. spauto.sql - Schedule a dbms_job to automate the collection of STATPACK statistics
. spcreate.sql - Installs the STATSPACK user, tables and package on a database (Run as SYS).
. spdrop.sql - Deinstall STATSPACK from database (Run as SYS)
. sppurge.sql - Delete a range of Snapshot Id's from the database
. spreport.sql - Report on differences between values recorded in two snapshots
. sptrunc.sql - Truncates all data in Statspack tables


Question 67 :

What are the common RMAN errors (with solutions)? (for DBA)

Answer :

Some of the common RMAN errors are:
RMAN-20242: Specification does not match any archivelog in the recovery catalog.
Add to RMAN script: sql 'alter system archive log current';
RMAN-06089: archived log xyz not found or out of sync with catalog
Execute from RMAN: change archivelog all validate;


Question 68 :

How can you execute the user defined triggers in forms 3.0 ?

Answer :

Execute Trigger (trigger-name)


Question 69 :

What ERASE package procedure does ?

Answer :

Erase removes an indicated global variable.


Question 70 :

What is the difference between NAME_IN and COPY ?

Answer :

Copy is package procedure and writes values into a field.
Name in is a package function and returns the contents of the variable to which you apply.


Question 71 :

What package procedure is used for calling another form ?

Answer :

Call (E.g. Call(formname)


Question 72 :

When the form is running in DEBUG mode, If you want to examine the values of global variables and other form variables, What package procedure command you would use in your trigger text ?

Answer :

Break.
SYSTEM VARIABLES
The value recorded in system.last_record variable is of type
a. Number
b. Boolean
c. Character. ?
b. Boolean.


Question 73 :

What is mean by Program Global Area (PGA) ?

Answer :

It is area in memory that is used by a Single Oracle User Process.


Question 74 :

What is hit ratio ?

Answer :

It is a measure of well the data cache buffer is handling requests for data. Hit Ratio = (Logical Reads - Physical Reads - Hits Misses)/ Logical Reads.


Question 75 :

How do u implement the If statement in the Select Statement

Answer :

We can implement the if statement in the select statement by using the Decode statement. e.g. select DECODE (EMP_CAT,'1','First','2','Second'Null); Here the Null is the else statement where null is done .


Question 76 :

How many types of Exceptions are there

Answer :

There are 2 types of exceptions. They are
a) System Exceptions
e.g. When no_data_found, When too_many_rows
b) User Defined Exceptions
e.g. My_exception exception
When My_exception then


Question 77 :

What are the inline and the precompiler directives

Answer :

The inline and precompiler directives detect the values directly


Question 78 :

How do you use the same lov for 2 columns

Answer :

We can use the same lov for 2 columns by passing the return values in global values and using the global values in the code


Question 79 :

How many minimum groups are required for a matrix report

Answer :

The minimum number of groups in matrix report are 4


Question 80 :

What is the difference between static and dynamic lov

Answer :

The static lov contains the predetermined values while the dynamic lov contains values that come at run time


Question 81 :

How does one manage Oracle database users? (for DBA)

Answer :

Oracle user accounts can be locked, unlocked, forced to choose new passwords, etc. For example, all accounts except SYS and SYSTEM will be locked after creating an Oracle9iDB database using the DB Configuration Assistant (dbca). DBA's must unlock these accounts to make them available to users.
Look at these examples:
ALTER USER scott ACCOUNT LOCK -- lock a user account
ALTER USER scott ACCOUNT UNLOCK; -- unlocks a locked users account
ALTER USER scott PASSWORD EXPIRE; -- Force user to choose a new password


Question 82 :

What is the difference between DBFile Sequential and Scattered Reads?(for DBA)

Answer :

Both "db file sequential read" and "db file scattered read" events signify time waited for I/O read requests to complete. Time is reported in 100's of a second for Oracle 8i releases and below, and 1000's of a second for Oracle 9i and above. Most people confuse these events with each other as they think of how data is read from disk. Instead they should think of how data is read into the SGA buffer cache.
db file sequential read:
A sequential read operation reads data into contiguous memory (usually a single-block read with p3=1, but can be multiple blocks). Single block I/Os are usually the result of using indexes. This event is also used for rebuilding the control file and reading data file headers (P2=1). In general, this event is indicative of disk contention on index reads.
db file scattered read:
Similar to db file sequential reads, except that the session is reading multiple data blocks and scatters them into different discontinuous buffers in the SGA. This statistic is NORMALLY indicating disk contention on full table scans. Rarely, data from full table scans could be fitted into a contiguous buffer area, these waits would then show up as sequential reads instead of scattered reads.
The following query shows average wait time for sequential versus scattered reads:
prompt "AVERAGE WAIT TIME FOR READ REQUESTS"
select a.average_wait "SEQ READ", b.average_wait "SCAT READ"
from sys.v_$system_event a, sys.v_$system_event b
where a.event = 'db file sequential read'
and b.event = 'db file scattered read';


Question 83 :

What is the use of PARFILE option in EXP command ?

Answer :

Name of the parameter file to be passed for export.


Question 84 :

What is the use of TABLES option in EXP command ?

Answer :

List of tables should be exported.ze)


Question 85 :

What is the OPTIMAL parameter?

Answer :

It is used to set the optimal length of a rollback segment.


Question 86 :

How does one use ORADEBUG from Server Manager/ SQL*Plus? (for DBA)

Answer :

Execute the "ORADEBUG HELP" command from svrmgrl or sqlplus to obtain a list of valid ORADEBUG commands. Look at these examples:
SQLPLUS> REM Trace SQL statements with bind variables
SQLPLUS> oradebug setospid 10121
Oracle pid: 91, Unix process pid: 10121, image: oracleorcl
SQLPLUS> oradebug EVENT 10046 trace name context forever, level 12
Statement processed.
SQLPLUS> ! vi /app/oracle/admin/orcl/bdump/ora_10121.trc
SQLPLUS> REM Trace Process Statistics
SQLPLUS> oradebug setorapid 2
Unix process pid: 1436, image: ora_pmon_orcl
SQLPLUS> oradebug procstat
Statement processed.
SQLPLUS>> oradebug TRACEFILE_NAME
/app/oracle/admin/orcl/bdump/pmon_1436.trc
SQLPLUS> REM List semaphores and shared memory segments in use
SQLPLUS> oradebug ipc
SQLPLUS> REM Dump Error Stack
SQLPLUS> oradebug setospid
SQLPLUS> oradebug event immediate trace name errorstack level 3
SQLPLUS> REM Dump Parallel Server DLM locks
SQLPLUS> oradebug lkdebug -a convlock
SQLPLUS> oradebug lkdebug -a convres
SQLPLUS> oradebug lkdebug -r (i.e 0x8066d338 from convres dump)


Question 87 :

Are there any undocumented commands in Oracle? (for DBA)

Answer :

Sure there are, but it is hard to find them. Look at these examples:
From Server Manager (Oracle7.3 and above): ORADEBUG HELP
It looks like one can change memory locations with the ORADEBUG POKE command. Anyone brave enough to test this one for us? Previously this functionality was available with ORADBX (ls -l $ORACLE_HOME/rdbms/lib/oradbx.o; make -f oracle.mk oradbx) SQL*Plus: ALTER SESSION SET CURRENT_SCHEMA = SYS


Question 88 :

If the maximum record retrieved property of the query is set to 10 then a summary value will be calculated?

Answer :

Only for 10 records.


Question 89 :

What are the different objects that you cannot copy or reference in object groups?

Answer :

Objects of different modules
Another object groups
Individual block dependent items
Program units.


Question 90 :

What is an OLE?

Answer :

Object Linking & Embedding provides you with the capability to integrate objects from many Ms-Windows applications into a single compound document creating integrated applications enables you to use the features form .


Question 91 :

Can a repeating frame be created without a data group as a base?

Answer :

No


Question 92 :

Is it possible to set a filter condition in a cross product group in matrix reports?

Answer :

No


Question 93 :

What is Overloading of procedures ?

Answer :

The Same procedure name is repeated with parameters of different datatypes and parameters in different positions, varying number of parameters is called overloading of procedures. e.g. DBMS_OUTPUT put_line


Question 94 :

What are the return values of functions SQLCODE and SQLERRM ? What is Pragma EXECPTION_INIT ? Explain the usage ?

Answer :

SQLCODE returns the latest code of the error that has occurred.
SQLERRM returns the relevant error message of the SQLCODE.


Question 95 :

What are the datatypes a available in PL/SQL ?

Answer :

Some scalar data types such as NUMBER, VARCHAR2, DATE, CHAR, LONG, BOOLEAN. Some composite data types such as RECORD & TABLE.


Question 96 :

What are the two parts of a procedure ?

Answer :

Procedure Specification and Procedure Body.


Question 97 :

What is the basic structure of PL/SQL ?

Answer :

PL/SQL uses block structure as its basic structure. Anonymous blocks or nested blocks can be used in PL/SQL


Question 98 :

What is PL/SQL table ?

Answer :

Objects of type TABLE are called "PL/SQL tables", which are modeled as (but not the same as) database tables, PL/SQL tables use a primary PL/SQL tables can have one column and a primary key. Cursors


Question 99 :

WHAT IS RMAN ? (for DBA)

Answer :

Recovery Manager is a tool that: manages the process of creating backups and also manages the process of restoring and recovering from them.


Question 100 :

WHY USE RMAN ? (for DBA)

Answer :

No extra costs …Its available free
?RMAN introduced in Oracle 8 it has become simpler with newer versions and easier than user managed backups
?Proper security
?You are 100% sure your database has been backed up.
?Its contains detail of the backups taken etc in its central repository
Facility for testing validity of backups also commands like crosscheck to check the status of backup.
Faster backups and restores compared to backups without RMAN
RMAN is the only backup tool which supports incremental backups.
Oracle 10g has got further optimized incremental backup which has resulted in improvement of performance during backup and recovery time
Parallel operations are supported
Better querying facility for knowing different details of backup
No extra redo generated when backup is taken..compared to online
backup without RMAN which results in saving of space in hard disk
RMAN an intelligent tool
Maintains repository of backup metadata
Remembers backup set location
Knows what need to backed up
Knows what is required for recovery
Knows what backups are redundant