Set - 3

Question 1 :

What are the differences between DROP a table and TRUNCATE a table? 

Answer :

DROP TABLE table_name - This will delete the table and its data.

TRUNCATE TABLE table_name - This will delete the data of the table, but not the table definition.


Question 2 :

How do you call a constructor for a parent class?

Answer :

parent::constructor($value)

 


Question 3 :

WHAT ARE THE DIFFERENT TYPES OF ERRORS IN PHP?

Answer :

Here are three basic types of runtime errors in PHP:
1. Notices: These are trivial, non-critical errors that PHP encounters while executing a script - for example, accessing a variable that has not yet been defined. By default, such errors are not displayed to the user at all - although you can change this default behavior. 
2. Warnings: These are more serious errors - for example, attempting to include() a file which does not exist. By default, these errors are displayed to the user, but they do not result in script termination. 
3. Fatal errors: These are critical errors - for example, instantiating an object of a non-existent class, or calling a non-existent function. These errors cause the immediate termination of the script, and PHP's default behavior is to display them to the user when they take place. 
Internally, these variations are represented by twelve different error types


Question 4 :

What's the special meaning of __sleep and __wakeup?

Answer :

__sleep returns the array of all the variables than need to be saved, while __wakeup retrieves them.


Question 5 :

How can we submit a form without a submit button? 

Answer :

If you don't want to use the Submit button to submit a form, you can use normal hyper links to submit a form. But you need to use some JavaScript code in the URL of the link. For example:

<a href="javascript: document.myform.submit();">Submit Me</a>

 


Question 6 :

Why doesn't the following code print the newline properly?

$str = 'Hello, there.\nHow are you?\nThanks for visiting techpreparation'; print $str;

 

Answer :

Because inside the single quotes the \n character is not interpreted as newline, just as a sequence of two characters - \ and n.


Question 7 :

Would you initialize your strings with single quotes or double quotes?

Answer :

Since the data inside the single-quoted string is not parsed for variable substitution, it's always a better idea speed-wise to initialize a string with single quotes, unless you specifically need variable substitution.


Question 8 :

How can we extract string 'abc.com ' from a string http://info@abc.com using regular expression of php?

Answer :

We can use the preg_match() function with "/.*@(.*)$/" as the regular expression pattern. For example:

preg_match("/.*@(.*)$/","http://info@abc.com",$data);
echo $data[1];

 


Question 9 :

What are the differences between GET and POST methods in form submitting, give the case where we can use GET and we can use POST methods?

Answer :

Anwser 1:
When we submit a form, which has the GET method it displays pair of name/value used in the form at the address bar of the browser preceded by url. Post method doesn't display these values. 

Anwser 2:
When you want to send short or small data, not containing ASCII characters, then you can use GET" Method. But for long data sending, say more then 100 character you can use POST method. 
Once most important difference is when you are sending the form with GET method. You can see the output which you are sending in the address bar. Whereas if you send the form with POST" method then user can not see that information. 

Anwser 3:
What are "GET" and "POST"?
GET and POST are methods used to send data to the server: With the GET method, the browser appends the data onto the URL. With the Post method, the data is sent as "standard input."

Major Difference
In simple words, in POST method data is sent by standard input (nothing shown in URL when posting while in GET method data is sent through query string.
Ex: Assume we are logging in with username and password.

GET: we are submitting a form to login.php, when we do submit or similar action, values are sent through visible query string (notice ./login.php?username=...&password=... as URL when executing the script login.php) and is retrieved by login.php by $_GET['username'] and $_GET['password'].
POST: we are submitting a form to login.php, when we do submit or similar action, values are sent through invisible standard input (notice ./login.php) and is retrieved by login.php by $_POST['username'] and $_POST['password'].
POST is assumed more secure and we can send lot more data than that of GET method is limited (they say Internet Explorer can take care of maximum 2083 character as a query string). 
Anwser 4:
In the get method the data made available to the action page ( where data is received ) by the URL so data can be seen in the address bar. Not advisable if you are sending login info like password etc. In the post method the data will be available as data blocks and not as query string in case of get method. 

Anwser 5:
When we submit a form, which has the GET method it pass value in the form of query string (set of name/value pair) and display along with URL. With GET we can a small data submit from the form (a set of 255 character) whereas Post method doesn't display value with URL. It passes value in the form of Object and we can submit large data from the form. 

Anwser 6:
On the server side, the main difference between GET and POST is where the submitted is stored. The $_GET array stores data submitted by the GET method. The $_POST array stores data submitted by the POST method. 
On the browser side, the difference is that data submitted by the GET method will be displayed in the browser's address field. Data submitted by the POST method will not be displayed anywhere on the browser. 
GET method is mostly used for submitting a small amount and less sensitive data. POST method is mostly used for submitting a large amount or sensitive data.


Question 10 :

What is the difference between the functions unlink and unset?

Answer :

unlink() is a function for file system handling. It will simply delete the file in context. 

unset() is a function for variable management. It will make a variable undefined.


Question 11 :

How come the code works, but doesn't for two-dimensional array of mine?

Answer :

Any time you have an array with more than one dimension, complex parsing syntax is required. print "Contents: {$arr[1][2]}" would've worked.


Question 12 :

How can we register the variables into a session?

Answer :

session_register($session_var); 
$_SESSION['var'] = 'value';

 


Question 13 :

What is the difference between characters \023 and \x23?

Answer :

The first one is octal 23, the second is hex 23.


Question 14 :

With a heredoc syntax, do I get variable substitution inside the heredoc contents?

Answer :

Yes


Question 15 :

How can we submit form without a submit button?

Answer :

We can use a simple JavaScript code linked to an event trigger of any form field. In the JavaScript code, we can call the document.form.submit() function to submit the form. For example:

<input type=button value="Save" onClick="document.form.submit()">