Set - 4

Question 1 :

How data is stored in cluster table?

Answer :

A cluster table conatins data from mulitple DDIC tables.
It stores data as a name value pair ( varkey, vardata)


Question 2 :

Have you used performance tuning? What major steps will you use for these?

Answer :

First of all tunning can be done
In three ways: disk i/o ,sql tunning , memory tunning,
Before tunning u have to get the status of your database using
Oracle utility called statpack , tkprof, then you should go for tunning


Question 3 :

How to create client independent tables?

Answer :

client independent tables:
the table in which the first field is not mandt is the client independent tables
*mandt is the field with mandt as the data element
*automatically client which we login is populated to mandt


Question 4 :

What type of user exits have you written?

Answer :

there are four types
1.function exit
2.menu ixit
3.screen exit.
4.field exit.
these are the user exits


Question 5 :

How can you debug a script form?

Answer :

SE71 -> give the form name -> utilities -> activate debugger
How do we debug sapscript?
First we need to put Break point in Print program where ever you want to stop the execution.
After in SE71 give your form name and go to Utilities-->Active De-bugger.
Then go to your transcation like VF03(for Invoice or Credit memo) etc to see the print preview or print the form execute it.
When you execute it the the form Debugging will get activated and you can see your Form execution step by step.


Question 6 :

What are the different types of data dictionary objects?

Answer :

Answer1
Data Dictionary Objects

* Tables
* Views
* Domain
* Data Element
* Type Groups
* Search Helps/Matchcode Objects
* Lock objects
* Structures
* Table Types

Answer2
the dictionary objects are:
domain
dataelements
tables
views
structures
typegroups
search helps
lock objects etc which are data base related objects in sap


Question 7 :

What is the step by step process to create a table in data dictionary?

Answer :

Answer1
steps to create database tables
1.go to se11
2.give name the database table
3.give short description for the table
4.Give delivery class name as A and data browser / table view maint as Display/maintenence allowed
5.select fields tab
6.give field name data type(user defined element type/built-in-type),short text
7.select technical settings tab ,give data class as appl0 and size category as 0
8.save it
9.go utillities menu click table contents select create and enter the field values then select display in table contents and u can view the table values with field lables

Answer2
bottom to top approach:
_________________________
step 1:
creating a domain:
*se11,select the object type as domain ,name it ,create,description,enter the datatype and length(size),save ,activate
step2:
creating a dataelement;
se11,select the object type as :date element,name it ,create,desc,assign it with a domain what we created now,save,activate it.
step3:
creating a table;
se11,select the object type as table,name it, create,
enter the field name and assign it with the data element instead of assigning a datatype to it,
like this create req fields:
on behalf of this:
table maintainence:
assign the type of the table ie.,A C G L S
NEXT
maintaince:
allowed,not allowed ,allowed with restricions
______________________________________________
fields of a table:(as descripted above)
___________________________________________
techical settings:
A0
OR
A1
AND
BUFFERED OR NON-BUFFERED


Question 8 :

Can a transparent table exist in data dictionary but not in the data base physically?

Answer :

Answer1
NO. TRANSPARENT TABLE DO EXIST WITH THE SAME STRUCTURE BOTH IN THE DICTIONARY AS WELL AS IN THE DATABASE,EXACTLY WITH THE SAME DATA AND FIELDS.
No,
at the point you will activate your table a same transparent table is going to be create in database

Answer2
Yes, a transparent table(definition) can exist in the data dictionary and not in the database. In this case, it is not activated


Question 9 :

What are the domains and data elements?

Answer :

domains:
domains are the dictionary objects that are assigned with constants and data types
data elements:
data elements are dictionary objects that are assigned with the domains.
uses:'
* data elements are used to create relation between tables.
* data elements are used to transfer the data from one R/3 to another R/3.
* to create search helps.


Question 10 :

What is a collect statement? How is it different from append?

Answer :

APPEND :
IT IS USED TO GET THE RECORD FROM THE INTERNAL TABLE HEADER TO THE BODY AREA
IT ALLOWS DUPLICATION

COLLECT:
IT IS USED TO A GET A RECORD FROM HEADER TO THE BODY AREA BUT IT WILL NOT ALLOW ANY DUPLICATION EXCEPT IF THERE IS ANY NUMERIC FIELS IT ADDS THAT FIELDS DATA BUT NOT AS A NEW RECORD


Question 11 :

On ABAP: Did you set up a workflow? Are you familiar with all steps for setting up a workflow?

Answer :

Yes.
Execute the Txn SWDD(Creating a new Workflow).
In the header of the Workflow, define the Business Object and Event you refer to for triggering the Wf.
Create the Steps required for your workflow(Activity).
Inside the Activity, Create the task and assign the Business Object and the related method for that business object.
Activate the Workflow.


Question 12 :

In the 'select' statement what is "group by"?

Answer :

Group by clause is used to fetch the data from the table by the specified field
ex.select count (*) from emptable group by deptno where deptno = 1.
It is used to find the number of employees present in the specified department no.


Question 13 :

How can I copy a standard table to make my own z_table?

Answer :

WE CAN CREATE A STRUCTURE LIKE THE SAME STRUCTURE AS DATABASE TABLE AND WE CAN USE
SELECT* FROM DATABASE TABLE INTO TABLE ITAB
OR
INSERT INTO ITAB VALUES DATABASE TABLE


Question 14 :

From Excel to ABAP - Is batch mode possible ?

Answer :

DATA w_file TYPE string.
* Convert the file path into string
w_file = p_input.

* Internal Table should have same field sequence as EXL File.

CLEAR t_upload.
REFRESH t_upload.

* Call function to upload the data into internal table
CALL FUNCTION 'GUI_UPLOAD'
EXPORTING
filename = w_file
filetype = 'ASC'
has_field_separator = 'X'
TABLES
data_tab = t_upload
EXCEPTIONS
file_open_error = 1
file_read_error = 2
no_batch = 3
gui_refuse_filetransfer = 4
invalid_type = 5
no_authority = 6
unknown_error = 7
bad_data_format = 8
header_not_allowed = 9
separator_not_allowed = 10
header_too_long = 11
unknown_dp_error = 12
access_denied = 13
dp_out_of_memory = 14
disk_full = 15
dp_timeout = 16
OTHERS = 17.
IF sy-subrc NE 0.
* MESSAGE ID sy-msgid TYPE sy-msgty NUMBER sy-msgno
* WITH sy-msgv1 sy-msgv2 sy-msgv3 sy-msgv4. ELSE.
* Delete the first row of heading from the uploaded table
DELETE t_upload INDEX 1.
ENDIF. " IF sy-subrc EQ 0.