Set - 2

Question 1 :

What are presentation, application and database servers in SAP R/3?

Answer :

The application layer of an R/3 System is made up of the application servers and the message server. Application programs in an R/3 System are run on application servers. The application servers communicate with the presentation components, the database, and also with each other, using the message server. All the data are stored in a centralized server. This server is called database server.


Question 2 :

What should be the approach for writing a BDC program?

Answer :

Convert the legacy system data to a flat file and convert flat file into internal table. Transfer the flat file into sap system called "sap data transfer". Call transaction(Write the program explicitly) or create sessions (sessions are created and processed ,if success data will transfer).


Question 3 :

Explain open SQL vs native SQL?

Answer :

ABAP Native SQL allows you to include database-specific SQL statements in an ABAP program. Most ABAP programs containing database-specific SQL statements do not run with different databases. If different databases are involved, use Open SQL. To execute ABAP Native SQL in an ABAP program, use the statement EXEC. Open SQL (Subset of standard SQL statements), allows you to access all database tables available in the R/3 System, regardless of the manufacturer. To avoid conflicts between database tables and to keep ABAP programs independent from the database system used, SAP has generated its own set of SQL statements known as Open SQL.


Question 4 :

What are datasets?

Answer :

The sequential files (processed on application server) are called datasets. They are used for file handling in SAP.


Question 5 :

What are internal tables check table, value table, and transparent table?

Answer :

Internal table: It is a standard data type object, which exists only during the runtime of the program. Check table: Check table will be at field level checking. Value table: Value table will be at domain level checking ex: scarr table is check table for carrid. Transparent table: - Exists with the same structure both in dictionary as well as in database exactly with the same data and fields.


Question 6 :

What are the major benefits of reporting with BW over R/3? Would it be sufficient just to Web-enable R/3 Reports?

Answer :

Performance — Heavy reporting along with regular OLTP transactions can produce a lot of load both on the R/3 and the database (cpu, memory, disks, etc). Just take a look at the load put on your system during a month end, quarter end, or year-end — now imagine that occurring even more frequently. Data analysis — BW uses a Data Warehouse and OLAP concepts for storing and analyzing data, where R/3 was designed for transaction processing. With a lot of work you can get the same analysis out of R/3 but most likely would be easier from a BW.


Question 7 :

How can an ERP such as SAP help a business owner learn more about how business operates?

Answer :

In order to use an ERP system, a business person must understand the business processes and how they work together from one functional area to the other. This knowledge gives the student a much deeper understanding of how a business operates. Using SAP as a tool to learn about ERP systems will require that the people understand the business processes and how they integrate.


Question 8 :

What is the difference between OLAP and Data Mining?

Answer :

OLAP - On line Analytical processing is a reporting tool configured to understand your database schema ,composition facts and dimensions . By simple point-n-clicking, a user can run any number of canned or user-designed reports without having to know anything of SQL or the schema. Because of that prior configuration, the OLAP engine "builds" and executes the appropriate SQL. Mining is to build the application to specifically look at detailed analyses, often algorithmic; even more often misappropriate called "reporting.


Question 9 :

What is "Extended Star Schema" and how did it emerge?

Answer :

The Star Schema consists of the Dimension Tables and the Fact Table. The Master Data related tables are kept in separate tables, which has reference to the characteristics in the dimension table(s). These separate tables for master data is termed as the Extended Star Schema.


Question 10 :

Define Meta data, Master data and Transaction data ?

Answer :

Meta Data: Data that describes the structure of data or MetaObjects is called Metadata. In other words data about data is known as Meta Data. Master Data: Master data is data that remains unchanged over a long period of time. It contains information that is always needed in the same way. Characteristics can bear master data in BW. With master data you are dealing with attributes, texts or hierarchies. Transaction data: Data relating to the day-to-day transactions is the Transaction data.