Set - 3

Question 1 :

What is DuplicateHandle (API)?

Answer :

Takes an entry in one process's handle table and makes a copy of the entry into another process's handle table


Question 2 :

What is a thread?

Answer :

A thread describes a path of execution within a process. Every time a process is initialized, the system creates a primary thread. This thread begins executing with the C/C++ run-time library's startup code, which in turn calls your entry-point function ( main , Wmain , WinMain , or WWinMain ) and continues executing until the entry-point function returns and the C/C++ run-time library's startup code calls ExitProcess


Question 3 :

What is the limit on per process for creating a thread?

Answer :

The number of threads a process can create is limited by the available virtual memory and depends on the default stack size


Question 4 :

What is Synchronization Objects?

Answer :

Synchronization object s are use to co-ordinate the execution of multiple threads. Which kernel objects are use for Thread Synchronization on different processes? - Event, Mutex, Semaphore


Question 5 :

What is Event Object and why it is used?

Answer :

Event is the thread synchronization object to set signaled state or non-signaled state.


Question 6 :

What is signaled and non signaled state?

Answer :

An event is in signaled state means that it has the capacity to release the threads waiting for this event to be signaled. An event is in non signaled state means that it will not release any thread that is waiting for this particular event.example in our project: when user clicks the image application icon double simultaneously. Two image application windows were created. so PAIG created an event and set it to non-signaled state. Then the image application will reset the event to signaled state, after this all the threads are released.


Question 7 :

APIs for creating event and set and reset the events

Answer :

CreateEvent- to create the event
OpenEvent - to open already created event
SetEvent - to set the event signaled state
RestEvent - To set the Event To non-Signaled State


Question 8 :

What is Mutex Object and why it is used?

Answer :

A mutex object is a synchronization object whose state is set to signaled when it is not owned by any thread, and non-signaled when it is owned. For example, to prevent two threads from writing to shared memory at the same time, each thread waits for ownership of a mutex object before executing the code that accesses the memory. After writing to the shared memory, the thread releases the mutex object.


Question 9 :

How do I create a Mutex?

Answer :

A thread uses the CreateMutex function to create a mutex object. The creating thread can request immediate ownership of the mutex object and can also specify a name for the mutex object


Question 10 :

How do other threads own the mutex?

Answer :

Threads in other processes can open a handle to an existing named mutex object by specifying its name in a call to theOpenMutex - function. Any thread with a handle to a mutex object can use one of the wait functions to request ownership of the mutex object. If the mutex object is owned by another thread, the wait function blocks the requesting thread until the owning thread releases the mutex object using theReleaseMutex - function.


Question 11 :

How do other threads own the mutex?

Answer :

A semaphore object is a synchronization object that maintains a count between zero and a specified maximum value. The count is decremented each time a thread completes a wait for the semaphore object and incremented each time a thread releases the semaphore. When the count reaches zero, no more threads can successfully wait for the semaphore object state to become signaled. The state of a semaphore is set to signaled when its count is greater than zero, and non-signaled when its count is zero. The semaphore object is useful in controlling a shared resource that can support a limited number of users. It acts as a gate that limits the number of threads sharing the resource to a specified maximum number. For example, an application might place a limit on the number of windows that it creates. It uses a semaphore with a maximum count equal to the window limit, decrementing the count whenever a window is created and incrementing it whenever a window is closed. The application specifies the semaphore object in call to one of the wait functions before each window is created. When the count is zero - indicating that the window limit has been reached - the wait function blocks execution of the window-creation code.